HTML

Valahogy így...

Valahogy így gondolom.

Friss topikok

  • aquamarineblue: Pestynek valóban nagy hibája Nincs elég vér a pucába Mondjuk nem is a bűnözésről volt szó hanem az... (2012.04.17. 09:20) Pesty és Forgács hazugsága

Archívum

Pesty és Forgács hazugsága

2012.03.21. 19:10 valahogyigygondolom

Láthatóan nagy vitát kavart Pesty László romákról szóló filmje, s sok támadást kapott mind Pesty, mind az MTV és a filmben szereplő roma származású Forgács István is.

Már több mint egy órája keresem a neten, hogy ki ez a Forgács István, de mindenhol csak annyit írnak róla - általában hírportálokon - hogy romaszakértő.

Szerintem Forgács István nem romaszakértő (amúgy is, mi az, hogy romaszakértő - olyan mint az egyiptológus?!). Ő egyszerűen csak egy szociológusnak álcázott álszent celeb.

A tavalyi írása a hírszerzőn öncélú, üres fröcsögés. Patetikus hangvételű sunyi kikacsintás a többségi társadalom arra fogékony tagjai felé - "én nem vagyok olyan" - de semmi több.

Ha Forgács valóban romaszakértő volna, tudnia kellene, csupán erősíti a romákról alkotott negatív képet a többségi társadalomban, miközben ezzel egyidőben semmilyen gyakorlati vagy erkölcsi haszna nincs. Ha romaszakértő volna, tudhatná, hogy e nyílt levél állítólagos címzettjei nem olvassák a hírszerzőt. És itt az igazi álszentség: nem nyomtatott szórólapokon adja társai tudtára elhatárolódását: épp azon a fórumon teszi közzé az írást, ahol pont azok nem láthatják, akikhez állítólag szól. És ezt az aljasságot még az sem igazolhatja, ha egyébként a következtetései zömével egyetértek.

Ha Forgács valóban romaszakértő volna, akkor megkéri Pesty Lászlót, hogy mutassa meg a végleges filmanyagot, majd megtiltja, hogy ilyen formában közreadják a köztévében. Megtiltja, mert tudja, hogy a romák csak megsértődnek rajta, a gádzsók pedig elintézik egy naugyéval. Ebben a történetben Forgács István a romák Kertész Ákosa.

Pesty László azzal az olcsó trükkel próbálja meggyőzni a nézőt filmje igazságáról, hogy lám már az ő fajtájuk is beismeri hogy ilyenek. Nagyjából ezt gondolhatták páran tőlünk nyugatra Kertész írása alapján, de nem hiszem, hogy Pesty igaznak érezte az ott leírtakat. Egyébként sok felvetett problémával egyetértek, ami a filmben elhangzott de a következtetés amit sugall és az ábrázolás az tényleg egyoldalú, hatásvadász és gusztustalan tehát mindenekelőtt hazug. Részigazságai - még ha e részek valóban fontos kérdéseket feszegetnek is - nem mentik fel Pestyt az aljasság vádja alól, legfeljebb egy fokkal szalonképesebb, mint a barikád, és kettővel mint a kurucinfo.

Pesty egy korábbi filmjét, a Megsebzett ünnepet valószínűleg az ihlette, hogy az előző kormányhoz közel álló sajtó egy része egyoldalúan zavargóknak állította be az Astoriánál ünneplőket 2006. október 23-án, amire már akkor is hasonlóan egyoldalú filmmel reagált. Ehhez akkor - úgy érzem - minden joga megvolt, s a maga nemében hitelesnek is találtam, főleg mivel tudni lehetett, hogy legfeljebb a hírTV fogja levetíteni, de az aktuális hatalom minden eszközzel szabotálni fogja majd, hogy máshol is bemutassák.

Most azonban Pesty már valószínűleg jó előre tudta, hogy többéves ellenzéki szolgálataiért az új kormány ismét lezsírozza neki az MTV-s műsoridőt, mégsem élt a győztesek nagyvonalúságával, s nem adott lehetőséget az ellenvélemények, pozitív példák bemutatására. Nem mutatta meg azt a roma programot, amely annak idején kiemelte Forgács Istvánt, nem szólaltatott meg roma országgyűlési képviselőt, romákat segítő nem keresztény iskola vezetőit, amerikai szakértőket, akik sikereket értek el a fekete és spanyol ajkú gyerekek integrációjában. Nem. A romák bűnösök, és aki mégsem, az vagy elhatárolódik vagy bocsánatot kér. Természetesen bocsánatot kérni egy átlagos cigány nem tud, egyenesen papnak kell lennie, hogy képes legyen rá. Valószínűleg ezért tiltakoznak a film ellen a millások a maguk buta módján. Ha Pesty tökös gyerek lenne, s a filmet valóban vitaindítónak szánta, most azért lobbizna, hogy az elmaradt ismétlés helyett megszólalhassanak azok is egy vitaműsor keretében, akiknek nem tetszett a "műve".

Persze most Pesty lubickolhat az igazmondó juhász szerepében, de annyira már ő sem bátor, hogy lerántsa a leplet egy-két kisebbségi önkormányzati képviselő szinesfém-feldolgozó vállalkozásáról: érthető, hogy a falusi tyúktolvajokat piszkálni jóval könnyebb és kifizetődőbb.

Pesty László ennyire gyáva és kicsinyes ember.

1 komment

Címkék: mtv ünnep roma cigány lászló istván cigánybűnözés forgács romakérdés feketedoboz kicsinyesség megsebzett romaszakértő romafilm

A bejegyzés trackback címe:

https://valahogyigy.blog.hu/api/trackback/id/tr694331325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aquamarineblue 2012.04.17. 09:20:14

Pestynek valóban nagy hibája
Nincs elég vér a pucába
Mondjuk nem is a bűnözésről volt szó hanem az alapvető társadalmi problémákról általában. Nem védem Pestyt, tegye meg maga.
Mellesleg elég sok cigány szerepel ebben a műsorban, de sehol sem hallottam, hogy azt mondták volna, hogy ellenvéleményem lenne! Tényleg csak elfogult romákat szólaltatott meg. Viszont remélem, legyártod a Romani kris új verzióját, lesz ellenvélemény, lesz béke, lesz harmónia. Nem lesz színesfémlopás, nem lesz tyúklopás, nem lesz cigányozás mert elfelejtjük mit jelent ez egyáltalán.
Én, mint egy magyar (gádzsó) kérek bocsánatot minden cigánytól aki képes együtt élni velünk, velem és ezért mindent meg is tesz. A magam részéről nem tudok többet tenni mint meghallgatni a problémájukat és nem menekülni előlük ha éjjel szembe találom magam önmagam cigány tükörképével.
süti beállítások módosítása